USAID

RITI dot-Gov
Romanian Information Technology Initiative

Internews

 English Version

IT&C in Romania

 

Prima pagina

Stiri

IT&C in Romania

Activitati

Documente 

Legaturi

Contact


Situatia comunicatiilor electronice din Romania


Observatii generale
 
De la inceputul anului 2003, o data cu liberalizarea totala a pietei de comunicatii electronice, nu mai este necesara o licenta specifica pentru furnizarea serviciilor de comunicatii electronice. Este suficienta o simpla notificare la ANRC (Autoritatea Nationala de Reglementare in Comuncatii). Pana la mijlocul anului 2004, 2032 de societati au inregistrat notificari la ANRC pentru a functiona conform Autorizatiei Generale. Dintre acestea 1148 sunt acum autorizate sa furnizeze retele si servicii de comunicatii electronice. 191 companii au fost autorizate sa furnizeze servicii de telefonie, 425 servicii de transmisiuni de date si 475 de acces la Internet. Totusi, doar o parte dintre acestea ofera servicii pe baza comerciala. (vezi situatia la zi la http://www.anrc.ro/ro/situatii.htm
49 de operatori de telefonie au primit resurse de numerotare de la ANRC.
 
Cifra de afaceri a furnizorilor de servicii si retele de comunicatii care au notificat la ANRC inceputul activitatii, depaseste la sfarsitul lunii martie 1,8 miliarde Euro.
 
A. Telefonia fixa
 
La sfarsitul anului 2003, rata de penetrare era de aproximativ 20% la nivel national. In jur de 71% din linii sunt digitale. Conform MCTI, aproximativ 58.1% dintre gospodarii aveau un post telefonic fix pana la sfarsitul anului 2003.Posturile telefonice fixe au fost utilizate în principal pentru traficul de voce local. Cam 55% din totalul apelurilor sunt astfel de apeluri, 20% fiind convorbiri de lunga distanta.
 
Romtelecom a detinut monopolul telefoniei fixe pana la 1 Ianuarie 2003, data la care piata a fost pe deplin libera pentru competitie, in conformitate cu legislatia UE. OTE detine 58% din actiunile Romtelecom restul fiind detinut de statul roman.
 
Dupa 1 Ianuarie 2003, noi societati comerciale au inceput sa furnizeze servicii de telefonie fixa – cele mai mari fiind cei 2 operatori majori CATV. 
 
Astral a lansat serviciile de telefonie fixa – Astral Telefix – pe 3 Decembrie 2003, fiind primul operator alternativ de telefonie fixa care a semnat acorduri de interconectare cu Romtelecom si cu operatorii GSM Connex si Orange. Vezi oferta la http://www.astral.ro/telefonie/abonamente_si_tarife.html 
 
Grupul RCS&RDS a lansat primele servicii de telefonie fixa – RDS.TEL – pe 6 Aprilie 2004. Vezi oferta la http://www.rdsnet.ro/solutii/telefonie.htm 
 
Alte societati comerciale care ofera servicii de telefonie fixa sunt Atlas Telecom sau SNR. Noii operatori au ca tinta in primul rand societatile comerciale cu un trafic mare national si international. Anul acesta, se asteapta intrarea pe piata si altor societati comerciale, cum ar fi PostTelecom, Teletrans, Telecommunicatii CFR si PCNET.
 
Pana la 1 May 2004, s-au semnat 17 acorduri de interconectare cu RomTelecom. (pentru lista la zi vezi http://www.anrc.ro/ro/interconectare_acorduri.htm
 
Un numar mare de societati comerciale au intrat pe piata pentru a furniza apeluri internationale prin carte pre-platite, cum ar fi: 
 
B. Telefonia mobila 
 
In aprilie 1997 s-au lansat servicile GSM prin Connex – numele de marca al societatii Mobifon si Orange , denumit anterior Dialog – operat de societatea MobilRom. Aceste doua societati au dezvoltat rapid piata de telefonie mobila. Ambii operatori GSM acopera cam 90% din teritoriul Romaniei. Orange Romania a atins cifra de 3,611,000 clienti la sfirsitul primului trimestru al anului 2004, in timp ce Connex avea 3,672,138 clienti.
 
In Mai 2000, Cosmorom, detinut in totalitate de catre Romtelecom, a introdus de asemenea un serviciu GSM care acoperea 40% din teritoriu. Cosmorom are azi mai putin de 100 000 abonati. 
 
In 2000 s-a lansat Zapp care ofera servicii in banda de frecventa de 450 Mhz, folosind tehnologia CDMA. Zapp a atins 100 000 abonati in Martie 2003, si estimau un numar de 200 000 pana la sfarsitul anului 2003. Totusi, nu avem cifre recente care sa confirme acest lucru.
 
Numarul total de detinatori de telefoane mobile, 7 350 000 in Aprilie 2004, depaseste semnificativ numarul abonatilor la telefonie fixa, acestia din urma fiind in numar de aprox. 4,3 milioane. 
 
C. Transmisii de date si servicii Internet
 
Segmentul transmisiilor de date este deosebit de dinamic. La sfarsitul anului 2000, existau licente de operare pentru 16 operatori nationali de transmisii de date si erau emise 111 licente pentru instalarea si operarea unei retele de radiocomunicatii digitale punct-multipunct. 
 
Dezvoltarea transmisiilor de date este legata de introducerea unor noi servicii, cum ar fi accesul la Internet. In 2001, penetrarea Internet-ului in Romania este inca scazuta (aprox. 9%) dar se dezvolta rapid. In 2003 numarul de utilizatori de Internet a ajuns la 16% din populatie. 7% dintre romani acceseaza Internetul cel putin o data pe saptamana si 8% detin un computer personal.
 
La inceputul anului 2004 existau 60 000 de nume de domeniu .ro inregistrate.La finele anului 2002, se estimea ca 10% din traficul total din reteaua fixa a fost utilizat pentru conectarea la Internet.
 
D. Piata CATV
 
Exista 3 mari companii care acopera 80% din piata cu o penetrare in zona urbana de 75%. Pe piata mai sunt peste 900 de societati comerciale mici, cu prezenta locala sau regionala. Penetrarea CATV la sfarsitul anului 2002 era de 52% din gospodarii cu un numar total de abonati de 3 300 000. 

Legislatia din domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei 

Pentru o lista completa a actelor normative din domeniu vizitati siturile Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii ( ANRC) si Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) : 

ANRC - www.anrc.ro 

MCTI - www.mcti.ro 

Proiectul RITI dot-Gov face parte din alianta dot-Com finantata de USAID

Dot-Com Alliance

© 2003-2005 Internews