USAID

RITI dot-Gov
Romanian Information Technology Initiative

Internews

 English Version

Stiri Romania IT&C

 

Prima pagina

Stiri

IT&C in Romania

Activitati

Documente 

Legaturi

Contact


Comertul virtual produce bani reali 20-9-2005

Daca in 2003, valoarea tranzactiilor din comertul electronic se ridica la patru-cinci milioane de dolari, in 2005 specialistii estimeaza piata la cel putin 20 de milioane de dolari. Numai in ultima saptamina, magazinele virtuale au fost vizitate de cel putin 500.000 de romani.

In Romania exista aproape 600 de site-uri care vind online, insa doar primele 20 au o activitate considerabila. Liviu Taloi, directorul de Relatii Publice al magazinului virtual Emag.ro, crede ca extinderea comertului electronic merge „mina in mina cu evolutia pietei de IT si Comunicatii".

http://www.hotnews.ro/articol_32271-Comertul-virtual-produce-bani-reali.htm 

40 de telecentre au fost scoase la licitatie 3-9-2005

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a lansat licitatia publica pentru desemnarea furnizorilor de serviciu universal intr-un numar de 40 de localitati din mediul rural. Fiecare furnizor de serviciu universal va instala, in localitatea pentru care este desemnat, un telecentru unde cetatenii vor avea acces la servicii de telefonie, fax si Internet.

Poate participa la licitatie orice furnizor de retele publice de comunicatii electronice care este concomitent si furnizor de servicii de telefonie destinate publicului.

http://www.hotnews.ro/articol_31085-40-de-telecentre-au-fost-scoase-la-licitatie.htm 

Televiziunea prin Internet porneste la cucerirea Romaniei 20-8-2005

Ultimul ragnet in materie de transmisie si receptie a programelor de televiziune, care ofera imagini de calitate si posibilitatea programarii vizionarilor, va aparea in Romania incepand din 1 septembrie. Televiziunea digitala poarta numele de cod IPTV- Internet Protocol TV.
In afara de firma iNES, care-si lanseaza serviciul din septembrie, se pregateste si Romtelecom sa ofere servicii IPTV prin intermediul tehnologiei ADSL (care permite transmisiuni Internet de banda larga). Ce mai mare problema a unui serviciu IPTV este costul sau mare, acceptat de clientii cu bani multi.
Televiziunea digitala este televiziunea viitorului, afirma specialistii in domeniu. Si Romania va trebui sa se conformeze directivei Comisiei Europene care prevede ca in urmarorii 10 ani, televiziunea digitala sa o inlocuiasca pe cea clasica, analogica. Cablul digital, platformele digitale, si IPTV se lupta pe acesta piata.

http://www.averea.ro/ 

Portalurile romanesti – afaceri de milioane de euro pe an 2-8-2005

Una din ideile de afaceri care inca pot aduce bani frumosi in Romania este realizarea si administrarea de portaluri pe net. Un portal este un loc care concentreaza intrari (linkuri) spre numeroase alte pagini de internet, usurand astfel gasirea lor de catre cei interesati.
Exista portaluri specializate pe locuri de munca, pe literatura etc.
Portalul este de fapt un web-site care nu trebuie sa contina neaparat toate informatiile pe care utilizatorul le cauta, cat mai degraba sa cuprinda trimiterile utile catre paginile care contin acele informatii.
Cu alte cuvinte, iti pune la dispozitie instrumentele necesare ca sa le cauti si sa le gasesti pe web. Unele portaluri pot fi personalizate, adica iti permit sa-ti faci o pagina proprie, putand opta sa ai acolo doar ceea ce vrei sa faci public despre tine pe net.

http://www.hotnews.ro/articol_28106-Portalurile-romanesti-%96-afaceri-de-milioane-de-euro-pe-an.htm 

Privatizare in comunicatii 18-7-2005

"Guvernul demareaza procesul de listare pe bursa a actiunilor pe care le detine la Romtelecom, precum si procesele de privatizare a SN Radiocomunicatii SA si a CN Posta Romana.
Ne-am asumat prin programul de guvernare ca actiunile detinute la Romtelecom sa fie listate la bursa in 2006. Dupa rezolvarea situatiei Cosmorom, Romtelecom a devenit o companie foarte atractiva.
Compania Radiocomunicatii SA va fi privatizata pana la sfarsitul anului 2006, iar restructurarea si privatizarea companiei Posta Romana incepe in acest moment, urmand ca procesul sa fie finalizat pana in anul 2008.
Sunt, astfel, in curs de realizare trei obiective importante din programul de guvernare" a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy la incheierea sedintei de Guvern.

http://www.agora.ro/ 

Muzica este principalul domeniu piratat din Romania 5-7-2005

Desi se tot vorbeste de combaterea contrafacerilor si de cat de daunatoare sunt produsele contrafacute, atat pentru consumatori, cat si pentru economia nationala, ele continua sa se comercializeze. "Problema principala este existenta in continuare a unor focare de contrafaceri cu care ar trebui sa facem ceva.

Se stie ca centre comerciale de tip IDM, Europa, Flora, Doraly comercializeaza produse contrafacute", a declarat presedintele REACT, avocatul Gabriel Turcu.

Pe de alta parte, in Raportul Special 301 pentru 2005, realizat de Alianta Internationala de Proprietate Intelectuala, se arata ca pentru Romania ratele de piraterie ridicate sunt in domeniul programelor pentru calculator (74%), in domeniul jocurilor pentru calculator (65%), in muzica (78%), si in film (55%).

http://www.hotnews.ro/articol_26011-Muzica-este-principalul-domeniu-piratat-din-Romania.htm 

ANRC in dialog cu industria la Constanta 27-6-2005

Vineri, 24 iunie 2005, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Dan Cristian Georgescu, si vicepresedintele ANRC, Alexandrina Hirtan, au participat la Constanta la o intalnire cu industria de comunicatii din zona de sud-est a tarii. Evenimentul face parte din seria de intalniri regionale ale ANRC cu reprezentatii industriei de profil, intalniri dedicate dialogului direct si identificarii dificultatilor cu care furnizorii de comunicatii se confrunta in activitate.
La aceasta a doua reuniune sub titulatura Caravanei ANRC au participat aproximativ 70 de furnizori din judetele Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman si Tulcea. Discutiile dintre reprezentantii industriei si delegatia ANRC s-au axat in jurul unor teme de interes direct pentru companiile participante precum serviciul universal, tariful de monitorizare, evolutia pietei, rolul si initiativele ANRC.

http://www.anrc.ro/DesktopDefault.aspx?tabid=1609 

17 şcoli pilot din cadrul proiectului Economia bazată pe Cunoaştere vor fi dotate cu calculatoare şi conectate la Internet de mare viteză până în luna octombrie 21-6-2005

Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a organizat la data de 20 iunie 2005 o intalnire cu directorii celor 17 scoli pilot incluse in prima etapa a proiectului “Economia bazata pe cunoastere“. Scolile pilot apartin primelor 9 comunitati dezavantajate din punct de vedere al accesului la cunoastere incluse in proiect: Pilu-Judetul Arad, Albestii de Muscel-Judetul Arges, Lapusnicu Mare-Judetul Caras Severin, Corund-Judetul Harghita, Ostra-Judetul Suceava, Jurilovca-Judetul Tulcea, Sinca-Judetul Brasov, Aninoasa-Judetul Hunedoara, Targu Lapus-Judetul Maramures.

http://www.mcti.ro/2516.html 

ANRC a demarat o campanie de informare a autoritatilor locale cu privire la
asigurarea accesului la servicii moderne de comunicatii in mediul rural 
16-6-2005

Pentru a asigura implementarea serviciului universal in domeniul comunicatiilor electronice prin instalarea de telecentre, ANRC a demarat o campanie de informare a autoritatilor locale din localitatile netelefonizate, solicitand totodata acestora sa comunice Autoritatii masura in care doresc sa contribuie la implementarea serviciului universal.
 Campania de informare are rolul de a familiariza autoritatile locale cu beneficiile instalarii unui telecentru in localitatile netelefonizate, precum si de a evalua modalitatea in care acestea doresc sa se implice in gestionarea telecentrelor: prin asigurarea spatiului necesar functionarii telecentrului si a intretinerii acestuia, prin acoperirea cheltuielilor curente si de personal si/sau prin asigurarea pazei echipamentelor.   Pentru a asigura succesul campaniei, materialele informative trimise de ANRC catre autoritatile locale vor fi urmate, in saptamanile viitoare de intalniri la nivel local intre reprezentantii in teritoriu ai ANRC si reprezentantii primariilor din comunele in care s-au identificat localitati eligibile.
Sunt eligibile pentru instalarea de telecentre, acele localitati in care gradul de disponibilitate a serviciilor de telefonie destinate publicului este scazut. Pentru ca toti cetatenii acestor localitati sa beneficieze de acces la servicii de comunicatii, primarii comunelor vor completa un Angajament in formatul propus de ANRC si il vor trimite pana la data de 30 iunie 2005 pe adresa Oficiului teritorial al ANRC din judetul de care apartine comuna respectiva. Prin aceste Angajamente primariile respective isi asuma obligatia de a participa cu titlu gratuit sau contra cost la administrarea telecentrelor.

http://www.anrc.ro/desktopdefault.aspx?tabid=1590 

Taxe mai mici pe telecomunicatii 10-5-2005

Parte a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice sau de servicii postale va putea plati un tarif mai mic pentru monitorizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Guvernul a aprobat un proiect de lege promovat de Ministerul Comunicatiilor (MCTI) prin care se stabileste o noua baza de calcul pentru tariful de monitorizare datorat ANRC.

http://www.hotnews.ro/articol_21932-Taxe-mai-mici-pe-telecomunicatii.htm 

Romania: 23 de utilizatori de Internet la 1.000 de locuitori 10-5-2005

In Romania existau anul trecut 23 de utilizatori de Internet la mia de locuitori, dar, pana in 2013, numarul acestora ar putea creste de 2,4 ori, urmand sa ajunga la 55 de utilizatori la 1.000 de locuitori.

http://www.hotnews.ro/articol_21928-Romania-23-de-utilizatori-de-Internet-la-1.000-de-locuitori.htm 

Resetarea TVA-ului pentru Internet va ieftini abonamentul  27-4-2005
Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste accesul la Internet. Specialistii considera ca anularea TVA-ului, macar temporar, ar relansa acest domeniu.

O initiativa va propune anularea TVA-ului pentru Internet la nivel european. Initiativa este considerata bine venita pentru Romania, in conditiile in care accesul la Internet constituie o problema. In prezent, 24% din populatie acceseaza Internetul cel putin o data pe saptamina. Un scor slab, in conditiile in care la nivelul Uniunii Europene rata medie este de 45%. In afara retelei slab dezvoltate, care face ca in mediul rural si in unele dintre orasele mici acest lucru sa fie dificil, un motiv il constutie si pretul destul de mare al serviciilor de acest fel. Providerii spun ca de vina este fiscalitatea excesiva si considera ca anularea temporara a TVA-ului pentru serviciile de Internet ar face acest serviciu mai accesibil. Ei considera ca aceasta facilitate ar ieftini si abonamentul si tarifele de conectare.

http://www.cotidianul.ro/index.php?a=5964&shift=1 
Lansare comerciala 3G 27-4-2005

O data cu lansarea comerciala de catre Connex a telefoniei 3G in Romania, oferta terminalelor cu capabilitati specifice acestei retele s-a imbogatit cu inca un exemplar: Motorola V975.

Acest model include functia de videoconferinta in ambele sensuri, camera VGA cu zoom 4X, streaming audio si video, descarcarea si redarea de fisiere multimedia, memorie extinsa. Aceste documente pot fi trimise si altora, prin transfer de date in banda larga cu o viteza de pana la 384 kbps.

"Faptul ca Romania beneficiaza de o mare oferta din punct de vedere al tehnologiilor de comunicatii mobile (GSM, CDMA, EDGE, UMTS) este un mare avantaj pentru utilizatori", a declarat Greg Estell, general manager Europe Motorola.

Daca in 2003, in Europa se inregistrau un milion de utilizatori 3G, iar in 2004, 7 milioane, oficialii Motorola se asteapta ca pana la sfarsitul acestui an numarul de utilizatori sa ajunga la 20 de milioane.

Romania este a doua tara din Europa Centrala si de Est, dupa Slovenia, care beneficiaza de telefonia 3G. Connex a lansat acest serviciu la jumatate lunii aprilie. In oferta operatorului de telefonie mobila se afla cinci terminale: Motorola V975, Nokia 6630 Nokia 6680, Sony Ericsson Z800 si Samsung Z130, ultimele trei modele urmand a fi lansate in curand. 

http://www.hotnews.ro/articol_21049-Lansare-comerciala-3G.htm 
Piata romaneasca de IT ar putea ajunge la 5,4 miliarde euro in 2007 6-4-2005

Piata romaneasca de IT&C ar putea atinge, in 2007, o valoare de 5,4 miliarde euro, la un ritm anual de crestere de 15 la suta, a declarat, miercuri, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, intr-o conferinta privind comunicatiile romanesti, inainte si dupa 2007.
Revista Presei
In 2005, telefonia fixa trece la ofensiva 23-3-2005

elansarea telefoniei fixe va fi una din tendintele anului 2005 pe piata comunicatiilor din Romania, a declarat, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii /ANRC/, Dan Cristian Georgescu.

"Mizam in 2005 pe relansarea telefoniei fixe, nu numai a Romtelecom, ci si a noilor operatori intrati pe piata care incep sa-si faca simtita prezenta, in contextul mentinerii unui trend pozitiv pe piata comunicatiilor din Romania si in acest an", a precizat presedintele ANRC.
http://www.revistapresei.ro/articol_18132-In-2005-telefonia-fixa-trece-la-ofensiva.htm 
Extinderea UE avantajeaza; firmele de IT din Europa de Est 15-3-2005

In tarile din Europa Centrala, producatorii de software locali incep sa sesizeze beneficiile expansiunii spre est a Uniunii Europene, orientare care aduce cu sine numeroase firme din Europa Occidentala care cauta programatori ieftini si calificati si firme de computer services.

Potrivit analistului firmei de studii de piata Gartner, Roger Fulton, din ce in ce mai multe companii occidentale incep sa-si externalizeze serviciile de software si computer services unor firme din Europa de Est pentru a realiza astfel economii importante. „In sectorul de software outsourcing, Europa de Est incepe sa semene cu India la o scara mai mica.

Chip Online

Pirateria software alunga investitorii  8-3-2005

Romania va fi si in 2005 pe lista speciala la nivel international a tarilor in care s-au constatat probleme in ceea ce priveste respectarea drepturilor de autor. Aceasta va constitui o bila neagra pentru investitori.
Business Software Alliance va sustine in toata tara o serie de conferinte pentru combaterea utilizarii de soft neautorizat, mai ales ca exista recomandari ca Romania sa ramina in rindul tarilor supravegheate si in anul 2005.
http://www.revistapresei.ro/articol_16825-Pirateria-software-alunga-investitorii.htm 
Solutia pentru CosmoRom, in 2005 25-2-2005
Oficialii RomTelecom apreciaza ca o solutie pentru CosmoRom ar putea fi adoptata pana la jumatatea acestui an, informeaza Mediafax. "Ne ingrijoreaza, ne innebuneste pur si simplu faptul ca reusim sa obtinem niste rezultate bune si constatam ca o parte din ele sunt anulate din cauza problemelor legate de CosmoRom", a declarat, ieri, directorul general al RomTelecom, James Hubley.
http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=16014 
Proiecte comune cu Ungaria în domeniul IT&C 18-2-2005

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a efectuat in perioada 15-16 februarie 2005 o vizita la Budapesta, la invitatia omologului sau, Kalman Kovacs, Ministrul Informaticii si Comunicatiilor din Ungaria.
Cei doi ministri au discutat modalitatile de punere in practica a prevederilor memorandumului semnat la Budapesta in data de 14 ianuarie 2005, convenind initierea unei serii de proiecte comune in domeniul IT&C. Astfel, au fost luate in discutie modalitatile de realizare a unui portal comun romano-maghiar, care sa cuprinda informatii utile cetatenilor din cele doua tari. De asemenea, s-a subliniat importanta elaborarii unor proiecte pentru minoritatile de langa granita in vederea integrarii acestora in societatea informationala.
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a propus realizarea unui forum regional al tarilor din Sud-Estul Europei in vederea promovarii in comun a domeniului IT&C. 

http://www.agora.ro/index.php?qs_sect_id=129&qs_stire_id=9075&qs_f_id=5 
RomTelecom a preluat ARtelecom 11-2-2005

Operatorul de telecomunicatii RomTelecom a preluat prin absorbtie furnizorul de servicii Internet ARtelecom, operatiunea fiind finalizata pe 1 februarie, o data cu inscrierea la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) a cererii de radiere a societatii absorbite.
In urma operatiunii, capitalul social al RomTelecom va ramine nemodificat.
Totodata, personalul salariat al ARtelecom va fi transferat catre societatea absorbanta. 

http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=14950 

Electrica vrea sa furnizeze servicii de telefonie si Internet  9-2-2005

Electrica ar putea intra pe piata serviciilor de comunicatii, urmand sa furnizeze servicii de conectare la Internet, telefonie si retele de computere, informeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Filiala Electrica Muntenia Sud a inceput un proiect-pilot, intr-un bloc de apartamente si o unitate de invatamant, pentru a testa tehnologia Power Line Communications. Aceasta permite transmisii in banda larga prin intermediul liniilor electrice aeriene de joasa si medie tensiune existente. Astfel, nu este necesara alocarea unui spectru de frecventa ca in cazul tehnologiilor fara fir. Daca solutia tehnica se va dovedi viabila, compania va intocmi un plan de afaceri pentru intrarea pe piata comunicatiilor.

http://www.curentul.ro/curentul.php?numar=20050209&cat=6&subcat=750&subart=11844 

74 la suta din romani nu utilizeaza calculatorul 8-2-2005

Potrivit unui comunicat ECDL (European Computer Driving Licence), aproximativ 74 la suta din romani nu utilizeaza calculatorul, fata de aproximativ 51,67%, procent inregistrat in tarile central si vest-europene.
Potrivit ECDL, categoriile profesionale presupuse a fi in avangarda promovarii educatiei pentru societatea informationala - cum ar fi profesorii - ating un grad de neutilizare a computerului peste media nationala (aproximativ 80%),
desi in ultimii trei ani liceele din Romania au beneficiat de investitii de peste 80 milioane de dolari prin intermediul carora detin acum laboratoare de informatica de ultima generatie.
http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=14662 
MobiFon, operatorul Connex, ar putea fi interesat de Cosmorom  24-1-2005

"Depinde de ce vor sa faca actionarii OTE. Cred ca exista o multime de oportunitati in Romania, dar trebuie sa inchegi o companie pentru a le folosi. Avem nevoie de ceva infrastructura, iar Cosmorom are ceva infrastructura, deci e un inceput bun.
Infrastructura lor functioneaza si este prezenta deja in multe parti ale Romaniei", a declarat Ted Lattimore, presedintele Connex, intrebat daca Connex ar avea nevoie de infrastructura Cosmorom, scrie publicatia electronica greceasca Reporter.gr. Potrivit lui Lattimore, programul de investitii al MobiFon pentru Romania depaseste 100 de milioane de dolari pentru 2005.
http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=13471&s=2&ss=64 
Mii de romani au schimbat reteaua de telefonie 19-1-2005

Peste 22.000 de romani au ales, incepind cu anul trecut, sa se aboneze la una dintre cele 49 de retele alternative de telefonie fixa. La serviciu sau acasa, facturile s-au subtiat, iar comunicarea a devenit mai complexa deoarece marii operatori ofera servicii integrate: Internet, telefon, chiar si cablu TV.

Operatorii alternativi au cistigat cel mai mult teren pe piata telefoniei internationale, piata din care detin 35,5%.
Desi la nivel european se inregistreaza o stagnare pe piata telefoniei fixe, in Romania se observa o crestere constanta a acestui sector. Acest lucru este dovedit de faptul ca, anul trecut, RomTelecom a ajuns la 4,53 milioane de abonati, iar numarul de abonati ai furnizorilor alternativi s-a dublat la sfirsitul lui 2004, ajungind la 21.659.

Datele au fost furnizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC). Piata telefoniei alternative este formata din 16 operatori care ofera servicii de apeluri nationale, 13 - apeluri fix-mobil, iar 39 - apeluri internationale. “Rata de crestere a numarului total de abonati ai telefoniei fixe a fost de 7,7% in 2004”, afirma Ion Smeeianu, presedintele ANRC.
http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=13155&s=2&ss=64 
Privatizarea si sporirea confortului cetateanului: prioritati ale MCTI 12-1-2005

„Privatizarea societatilor din domeniu la care statul este actionar constituie o prioritate. Am avut o prima intalnire cu reprezentanti ai conducerii Romtelecom si urmeaza sa lucram impreuna in vederea analizarii modalitatii de privatizare a participatiunilor statului la Romtelecom. Foarte probabil aceasta privatizare va fi prin bursa. In ceea ce priveste Cosmorom, in principiu, ar fi de dorit relansarea acestui operator pe piata telefoniei mobile. Referitor la privatizarea Postei Romane, preconizam ca in acesti patru ani ai Guvernului Tariceanu sa perfectam si aceasta privatizare. Am avut deja primele discutii cu managemetul SN Posta Romana si urmeaza sa demaram procesul de analiza si consultanta in vederea pregatirii privatizarii. Un alt obiectiv al programului de guvernare se refera la privatizarea SNR-ului, proces ce urmeaza sa demareze in cursul acestui an.” a declarat, astazi, 12 ianuarie 2005, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, in conferinta de presa privind prioritatile MCTI.

http://www.mcti.ro/2300.html?PHPSESSID=92c2e2700f30a0ed8ecde4a035544a62 

Industria IT a crescut, in sase ani, de la 4% la 10% din PIB 20-12-2004

Presedintele comisiei IT&C din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian , a descris, in termeni prodigiosi industria tehnologiei informatiei si comunicatiilor din Romania, industrie a carei valoare "a crescut de la 4% la 10% din PIB, in ultimii sase ani".
Industria IT&C din Romania este gestionata de aproximativ 60.000 de oameni si sustinuta de o piata interna de noua milioane de consumatori. Acestora li se adauga cateva zeci de milioane de persoane care o sustin, direct sau indirect, din strainatate. Asadar, Pambuccian considera ca "este vorba despre o industrie pe picioarele ei, a carei crestere poate fi in acest moment sustinuta". De asemenea, deputatul considera ca punctele forte ale acestui domeniu sunt managementul echilibrat si faptul ca industria este aproape in totalitate privata. 
http://www.curentul.ro/curentul.php?numar=20041220&cat=6&subcat=750&subart=9585 
Peste 400.000 de noi numere de apel alocate de ANRC 20-12-2004

Pana in acest moment, 59 de companii autorizate sa furnizeze servicii de telefonie au obtinut din partea ANRC licente de numerotatie. Resursele de numerotatie alocate in total pana in prezent au depasit valoarea de 44 de milioane de numere de apel, dintre care 18.000.000 de numere au fost acordate pentru furnizorii de servicii de telefonie mobila, iar 26.247.000 numere de apel pentru telefonia fixa.
http://www.agora.ro/news/articol.shtml?id=69939 
Piata romaneasca de comunicatii  09-12-2004

Pana in prezent, 35 de furnizori au incheiat acorduri de interconectare directa cu RomTelecom, iar alti 5 furnizori sunt interconectati indirect cu RomTelecom, a declarat marti Radu Tudorache, director ANRC, in cadrul seminarului "Analiza dezvoltarii pietei romanesti de comunicatii" organizat de revista "Comunic@tii Mobile".
In ceea ce priveste furnizorii de retele publice de telefonie mobila, 11 operatori au incheiat acorduri de interconectare cu Mobifon si 11 cu Orange Romania.
http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=10755&s=2&ss=64
Primul furnizor de serviciu universal 03-12-2004

ANRC a desemnat, in urma licitatiei publice deschise, primul furnizor de serviciu universal care are obligatia de a instala telecentre - S.C. Orange Romania S.A. care a depus o oferta pentru 5 localitati. In calitate de furnizor de serviciu universal, S.C. Orange Romania S.A. va dota telecentrele cu cel putin 2 calculatoare care sa permita accesul functional la Internet, un aparat fax, un dispozitiv UPS si 2 terminale telefonice. 
http://www.anrc.ro/ro/03decembrie2004_1.htm 
Peste 1750 licente punct multipunct locale scoase la concurs  02-12-2004

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei organizeaza licitatia pentru acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radioelectrice pentru furnizarea de retele locale de comunicatii electronice punct-multipunct in banda de 3,5 GHz. In prezent sunt disponibile 1752 licente locale punct multipunct, dintre care 529 pentru municipii si 1223 pentru orase.
http://www.mcti.ro/2280.html
2474 Companii autorizate sa furnizeze retele sau servicii de comunicatii electronice  29-11-2004

2474 companii au fost autorizate pentru a furniza retele sau servicii de comunicatii electronice. In prezent, 557 de companii au dreptul de a furniza servicii de transmisiuni de date, 664 - servicii de acces la Internet si 221 – servicii de radiocomunicatii mobile profesionale. In ceea ce priveste serviciile de telefonie fixa, 144 de companii pot furniza convorbiri locale, 149 - convorbiri la distanta si 167 - convorbiri internationale. In functie de modalitatea de conectare la utilizatori, dintre companiile furnizoare de servicii de acces la Internet, 441 vor folosi o conectare de tip radio, iar 338 vor utiliza o conectare dial-up.
http://www.anrc.ro/ro/situatii.htm
Fraude online de 2,6 miliarde de dolari  15-11-2004

Aceasta suma reprezinta o crestere de 700 de milioane de dolari fata de "raportul cyber-infractional" pe 2003, dar in acelasi timp reprezinta si echivalentul pentru cresterea vanzarilor pe Net in 2004.
In aceste conditii, comerciantii de pe Internet au devenit mai suspiciosi si a crescut numarul comenzilor refuzate. S-a stabilit ca 6% din comenzi sunt in prezent respinse, fata de un procent de 4,5% cat se inregistrase anul trecut. In ceea ce-i priveste pe americani, 13% din totalul solicitarilor venite de peste "oceane" sunt refuzate.
Comercianti cu vanzari intre 500.000 si 5 milioane de dolari resping din ce in ce mai multe oferte, dar tot ei sunt cei mai pagubiti. Marile companii de e-comert (cu vanzari de peste 25 milioane de dolari) au pierderi cu 50% sub nivelul organizatiilor mai mici din domeniu.
Comerciantii "marunti" nu-si permit soft-uri antifrauda scumpe (deci performante), se mai arata in raportul CyberSource Corp, citat de NBC. 
http://www.jurnalul.ro/modules.php?op=modload&name=News&file
=article&sid=18252&mode=thread&order=0&thold=0 
14.3 milioane de euro pentru finantarea serviciului universal 12-11-2004
Valoarea fondului pentru serviciul universal in anul 2004 este de aproximativ 14,3 milioane euro, adica 0,8% din cifra de afaceri a furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice si a furnizorilor de servicii de telefonie destinate publicului cu o cifra de afaceri pe 2003 mai mare sau egala cu 3 milioane euro. Din cifra de afaceri inregistrata de acesti furnizori s-au scazut in prealabil veniturile provenite din servicii de interconectare si din servicii de roaming oferite pe piata de gros furnizorilor de telefonie mobila din afara Romaniei pentru utilizatorii acestora aflati pe teritoriul tarii 
noastre. 
Pentru perioada 2005-2010, procentul aplicat cifrei de afaceri va fi de 0,5%, dar nu mai mult de 2 milioane de euro pentru fiecare furnizor. Sumele necesare finantarii serviciului universal vor fi administrate autonom in cadrul bugetului ANRC, separat de alte venituri si cheltuieli, curente si de capital, ale acestei institutii. 
Din fondul pentru serviciul universal 35% vor fi alocati pentru acordarea de subventii si facilitati familiilor cu venituri reduse, 45% pentru instalarea de telecentre si 20% pentru instalarea de telefoane publice cu plata si asigurarea serviciilor de informatii privind abonatii si a registrelor abonatilor. 
Furnizorii de serviciu universal, desemnati din oficiu sau prin licitatie publica deschisa, au dreptul la compensarea costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal.
http://www.computerworld.ro/index.php?c0=3735,1,110,6,0,0 
Doar Mobifon si Orange vor licente 3G 01-11-2004
Pana pe 29 noiembrie 2004, la sediul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei au fost depuse 2 oferte pentru acordarea Licentelor de utilizare a frecventelor radioelectrice in vederea furnizarii de retele si servicii de comunicatii mobile de generatia a treia.
Societatile care au depus ofertele sunt S.C. MOBIFON S.A. si S.C. ORANGE ROMANIA S.A. Nu exista oferte intarziate.
http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=8313&s=2&ss=64 
Telefonie mobila - Am vorbit 48 de milioane de ore 23-10-2004
Romanii au vorbit 2,87 miliarde de minute (47, 83 milioane de ore) in retelele de telefonie mobila in primele sase luni ale anului 2004 , a anuntat Ion Smeianu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), cu ocazia unei prezentari pe tema dezvoltarii sectorului comunicatiilor electronice.
La sfarsitul primului semestru al anului 2004 se inregistrau, in urma prelucrarii datelor partiale comunicate de operatori, 8,35 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila si 4,53 milioane pentru telefonia fixa.
“Desi sectorul telefoniei fixe nu a inregistrat o crestere la fel de spectaculoasa, merita mentionat faptul ca, fata de tendinta generala de stagnare care se manifesta la nivel international, in tara noastra se mentine o usoara tendinta ascendenta“, a declarat presedintele, in cadrul Zilelor Biz.
http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=7799&s=2&ss=64 
Se pot depune ofertele pentru frecvente 3G 19-10-2004
Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a publicat anuntul de participare pentru depunerea ofertelor de acordare a licentelor de utilizare a frecventelor radioelectrice in vederea furnizarii de retele si servicii de comunicatii mobile de generatia a treia.
Ofertele pot fi depuse pana la data de 29 octombrie 2004, urmand ca in prima parte a lunii noiembrie sa fie desemnati castigatorii.
http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=7464&s=2&ss=64 
ARtelecom, parte din RomTelecom 12-10-2004
Furnizorul de servicii Internet ARtelecom ar putea fuziona prin absorbtie cu RomTelecom, pentru consolidarea strategiei operatorului de telecomunicatii in domeniul transferului de date si accesului la Internet, informeaza Mediafax. "Decizia va fi luata in sedinta CA al RomTelecom.
Daca va fi aprobata propunerea, ARtelecom va functiona ca «business unit» in cadrul operatorului", afirma sursa citata.
http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=7464&s=2&ss=64 
Connex realizeaza prima demonstratie de video-telefonie 3G din Romania 5-10-2004
Connex prezinta, impreuna cu Ericsson si Siemens, prima demonstratie de video-telefonie care utilizeaza tehnologia 3G, din Romania.Aceasta este prima demonstratie UMTS live din Romania care prezinta servicii de video-telefonie si transfer de date la viteza de 384 kbps. Testul UMTS prezentat are o serie de caracteristici unice: este realizat intre mai multe orase, combina doua tehnologii (GSM si UMTS) si este sustinuta de doi furnizori de echipamente (Ericsson si Siemens). Aceasta demonstratie este menita sa verifice interoperabilitatea diverselor tehnologii ale retelei Connex. Connex intentioneaza sa participe la licitatia 3G, ca urmare a anuntului de licitatie facut de Ministerul Comunicatiilor si al Tehnologiei Informatiei. http://www.agora.ro/news/articol.shtml?id=68891 
Peste 4700 declaraţii depuse online de mari contribuabili prin www.e-guvernare.ro 30-09-2004
Pana la sfarsitul acestei luni, prin intermediul serviciilor online disponibile prin Sistemul Electronic National (www.e-guvernare.ro), 428 de companii din capitala, mari contribuabili, au depus online 1080  declaratiile corespunzatoare lunii august, catre Ministerul Finantelor Publice, ANOFM, CNPAS, CNAS. Astfel, numarul total al acestora a ajuns  la 4763 in ultimele sapte luni.
Astfel, au fost depuse online, la adresa https://formularunic.e-guvernare.ro
-          140 declaratii privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat (Anexa 1.1. si Anexa 1.2.);
-            35 declaratii privind obligatiile de constituire si plata a fondului de asigurari sociale de sanatate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca, anexa 2.1;
-            77 declaratii de contributie la Fondul de Somaj: declaratia individuala –Anexa 3.1., declaratia Angajatorului – Anexa 3.2.;
-          437 declaratii privind obligatiile de plata la bugetul de stat  (“Declaratia 100”);
-         391 cereri de decont privind taxa pe valoarea adaugata (D300). De asemenea, au fost depuse si 12 situatii financiare anuale.

http://www.mcti.ro/index.php?KTURL=page&page=2199 

Peste 4700 declaraţii depuse online de mari contribuabili prin www.e-guvernare.ro 30-09-2004
Pana la sfarsitul acestei luni, prin intermediul serviciilor online disponibile prin Sistemul Electronic National (www.e-guvernare.ro), 428 de companii din capitala, mari contribuabili, au depus online 1080  declaratiile corespunzatoare lunii august, catre Ministerul Finantelor Publice, ANOFM, CNPAS, CNAS. Astfel, numarul total al acestora a ajuns  la 4763 in ultimele sapte luni.
Astfel, au fost depuse online, la adresa https://formularunic.e-guvernare.ro
-          140 declaratii privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat (Anexa 1.1. si Anexa 1.2.);
-            35 declaratii privind obligatiile de constituire si plata a fondului de asigurari sociale de sanatate datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate in baza unui contract individual de munca, anexa 2.1;
-            77 declaratii de contributie la Fondul de Somaj: declaratia individuala –Anexa 3.1., declaratia Angajatorului – Anexa 3.2.;
-          437 declaratii privind obligatiile de plata la bugetul de stat  (“Declaratia 100”);
-         391 cereri de decont privind taxa pe valoarea adaugata (D300). De asemenea, au fost depuse si 12 situatii financiare anuale.

http://www.mcti.ro/index.php?KTURL=page&page=2199 

Modificari aduse Deciziei nr.1074/2004 privind implementarea serviciului universal in sectorul comunicatiilor electronice 16-09-2004

Miercuri, 15 septembrie 2004, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, Decizia presedintelui ANRC nr.1188/2004 pentru modificarea si completarea Deciziei presedintelui ANRC nr.1074/2004 privind implementarea serviciului universal in sectorul comunicatiilor electronice.Potrivit Deciziei presedintelui ANRC nr.1074/2004, toate familiile al caror venit net mediu lunar pe membru de familie este mai mic de 2.460.000 lei vor avea posibilitatea de a solicita furnizorilor subventiile pentru serviciul de acces la reteaua publica de telefonie, la un punct fix, si o serie de facilitati aplicabile in caz de neplata a facturii telefonice. Furnizorul de serviciu universal va avea dreptul la compensarea costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal, in cuantum egal cu suma subventiilor acordate utilizatorilor finali.
http://www.anrc.ro/ro/16septembrie2004.htm 

Telefonie de generatia a treia in Romania (Revista Presei) 10-09-2004

Un operator roman se pregateste sa ofere servicii de telefonie mobila de generatia a treia (3G) incepand de luna viitoare.Ministerul Comunicatiilor a deschis la sfarsitul lunii trecute licitatia pentru acordarea a patru licente 3G, iar castigatorii vor fi anuntati la inceputul lunii noiembrie. Numai ca o companie intrata de ani buni pe piata romaneasca s-a hotarat sa le-o ia cu un pas inainte: a anuntat ca isi modernizeaza reteaua si va oferi primele servicii 3G pana la sfarsitul acestui an.
Surse din cadrul Zapp ne-au declarat ca operatorul de telefonie mobila va putea oferi servicii 3G de luna viitoare. Compania americana Lucent Technologies si Zapp au incheiat un acord privind extinderea si modernizarea retelei operatorului roman de telecomunicatii. Anuntul a fost facut cu ocazia conferintei 450 MHz Digitalisation, desfasurata zilele trecute la Bucuresti.
Concret, americanii vor implementa o retea de date de generatia a treia (3G), bazata pe tehnologia CDMA2000® 1xEV-DO, care va asigura rate de transfer de pana la 2,4 megabiti pe secunda (Mbps). Tehnologia EV-DO va permite operatorului roman sa ofere clientilor servicii de date de mare viteza, precum videoconferinta sau mesageria video si posibilitatea de a descarca filme, muzica, stiri sau jocuri online.

http://www.revistapresei.ro/articol.php?a=5342&s=2&ss=64 

Lansare ghid introductiv privind combaterea criminalitatii informatice (Agora) 1-09-2004
Pe 1 septembrie 2004, Ambasadorul SUA, Excelenta sa Dr. Jack Dyer Crouch II si Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau, au lansat in cadrul unei conferinte de presa comune, desfasurate la parcul de soft de la Galati, "Ghidul pentru aplicarea dispozitiilor legale referitoare la criminalitatea informatica".Ghidul se adreseaza autoritatilor direct implicate in activitatile de combatere a criminalitatii informatice, fiind in egala masura util oricarei persoane care se initiaza in prevenirea si sanctionarea acestui fenomen. Ghidul va fi utilizat in instruirea autoritatilor cu atributii in domeniu, sesiunile de instruire urmand sa aiba loc la Timisoara, Cluj-Napoca, Craiova, Galati si Iasi. Prima sesiune va avea loc pe data de 7 octombrie, la Craiova.

Ghidul este structurat pe 2 sectiuni. Sectiunea I - "Ghid de referinta cu privire la sisteme informatice si traficul informational" cuprinde in cadrul a 4 capitole o prezentare a sistemelor informatice, retelelor de calculatoare, componentelor acestora si a principalelor programe utilizate si care au incidenta asupra descoperirii, investigarii si urmaririi penale a infractiunilor informatice. Sectiunea a II-a - "Dispozitii legale referitoare la criminalitatea informatica" contine 3 capitole ce privesc reglementarea criminalitatii informatice, prezentarea unor notiuni cu privire la investigatiile informatice si problematica probelor digitale. Anexele contin legislatie romaneasca si internationala privitoare la prevenirea si combaterea criminalitatii informatice. De asemenea, sunt prezentate reguli de baza, standarde si bune practici internationale in domeniul probelor digitale, precum si proceduri de examinare criminalistica a sistemelor informatice.

Ghidul, conceput ca un instrument de lucru pentru autoritatile care aplica legea si pentru toti cei implicati in prevenirea si combaterea criminalitatii informatice, este redactat intr-un limbaj accesibil si contine imagini sugestive pentru a explica mai bine termenii tehnici. Nu sunt necesare cunostinte de IT pentru a parcurge ghidul.

Varianta electronica este disponibila spre descarcare pe site-ul www.mcti.ro , sectiunea Evenimente, pe site-ul www.efrauda.ro , precum si pe site-ul www.riti-internews.ro 

http://www.agora.ro/news/articol.shtml?id=68496 

Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice – aprobată în şedinţa de guvern 16-08-2004
Guvernul României a aprobat în şedinţa din 13 august 2004, Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice. Sunt reglementate, astfel, asigurarea securităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, confidenţialitatea comunicărilor, conservarea datelor de trafic şi de localizare, facturarea detaliată, păstrarea anonimatului utilizatorului apelat, registrele abonaţilor, precum şi comunicările nesolicitate.
Legea stabileşte condiţiile specifice de garantare a dreptului la protecţia vieţii private în privinţa prelucrării datelor cu caracter personal în sectorul comunicaţiilor electronice. Prevederile acestei legi se aplică în cazul furnizorilor de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi furnizorilor de servicii cu valoare adăugată şi furnizorilor de registre ale abonaţilor care, în cadrul activităţii comerciale, prelucrează date cu caracter personal. 
http://www.mcti.ro/mcti0.html?page=2087 
MCTI a acordat 2 licenţe 3G experimentale(Agora) 21-07-2004
„Am acordat astăzi primele 2 licenţe experimentale în vederea testării tehnologiilor 3G în Romania. Acestea vor permite celor doi producători de echipamente care le-au solicitat să testeze infrastructura asociată sistemelor 3G - staţii radio şi antenele aferente.
Licenţele de test vor fi valabile până la data emiterii licenţelor pentru viitorii operatori 3G, pentru oraşele Bucureşti, Braşov, Craiova, Cluj-Napoca şi drumul naţional DN 1 pe porţiunea cuprinsă între Bucureşti şi Braşov.” a declarat Adriana Ţicău, Ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în cadrul conferinţei de presă susţinute, astăzi, 21 iulie 2004, la sediul MCTI.
Într-o primă etapă, testele se vor focaliza pe transmisiile de date şi voce, ulterior urmând să fie efectuate experimente cu privire la urmărirea de filme sau emisiuni TV pe telefonul mobil, precum şi la serviciile de videotelefonie.
Licenţele experimentale se acordă gratuit, fiind scutite de plata tarifului de utilizare a spectrului de frecvenţe. Titularii licenţelor, Ericsson şi Siemens, nu au dreptul de a le folosi în scopuri comerciale, pe perioada experimentării fiind interzisă furnizarea de servicii catre terţi. 
http://www.mcti.ro/mcti0.html?page=2060 
ANRC semneaza un protocol de colaborare cu Consiliul Concurentei (Agora) 15-07-2004
Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, Ion Smeeianu si Presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, au semnat pe 14 iulie 2004, in cadrul unei ceremonii oficiale, protocolul de colaborare intre cele doua institutii.Documentul stabileste conditiile in care institutiile isi vor coordona eforturile in vederea promovarii concurentei in sectoarele comunicatiilor electronice si serviciilor postale precum si in vederea protejarii drepturilor si intereselor utilizatorilor finali. Prin semnarea acestui acord de colaborare, cele doua institutii isi propun construirea unui plan anual de actiuni comun, in domeniul concurentei pe piata comunicatiilor electronice si a serviciilor postale, plan care va fi sustinut prin realizarea de analize bilaterale periodice, pe probleme de interes comun, privind sectoarele comunicatiilor electronice si serviciilor postale. http://www.agora.ro/news/articol.shtml?id=67858 
A fost aprobata procedura de acordare a 4 licente 3G (Agora) 14-07-2004
"Una dintre ultimele hartii pe care le-am semnat in calitate de ministru a fost ordinul referitor la licentele 3G. Acesta stabileste procedura de acordare a licentelor 3G in Romania, definita in urma consultarii cu principalii operatori de comunicatii, astfel incat termenii si conditiile sa fie in concordanta cu situatia pietei. Aceasta inseamna ca in toamna acestui an vom avea licente 3G in Romania" a declarat Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica, in cadrul unei conferintei de presa sustinute la MCTI. Ordinul prevede ca procedura este lansata si ca in termen de 3 luni de zile de la data stabilita in anunt trebuie sa aiba loc acordarea efectiva a acestor licente. Ordinul a fost semnat, urmeaza publicarea in presa a anuntului privitor la aceasta licitatie. Fiecare titular al licentei va plati un tarif de eliberare de 35.000.000 USD pentru spectrul de frecvente alocat pentru comunicatii mobile de generatia a treia.
http://www.agora.ro/news/articol.shtml?id=67845 

Arhiva de stiri 

Go!

Proiectul RITI dot-Gov face parte din alianta dot-Com finantata de USAID

Dot-Com Alliance

© Internews 2003-2005